Aktualizacja

zuza326
Posty: 3
Rejestracja: śr, 16 lip 2014, 08:09
Numer GG: Numer GG
Nazwa Konta: Brak

Aktualizacja

Post autor: zuza326 » śr, 16 lip 2014, 16:29

Witam po dzisiejszej aktualizacji na wyszukiwaniu przedmiotów wyskakuja puste ramki i nie wiadomo czego szukać a czas leci.Prosiła bym o poprawkę.Pozdrawiam

Betianna
Posty: 30
Rejestracja: pt, 13 cze 2014, 12:33
Numer GG: Numer GG
Płeć: k
Nazwa Konta: Brak

Re: Aktualizacja

Post autor: Betianna » śr, 16 lip 2014, 16:41

U mnie jest to samo pusta ramka i nie wiadomo czego szukać :wondering:

elmarek
Posty: 23
Rejestracja: śr, 31 lip 2013, 06:49
Numer GG: Numer GG
Nazwa Konta: Brak

Re: Aktualizacja

Post autor: elmarek » śr, 16 lip 2014, 16:54

u mnie tez pusto !!! a kokardki uciekają :(

zuza326
Posty: 3
Rejestracja: śr, 16 lip 2014, 08:09
Numer GG: Numer GG
Nazwa Konta: Brak

Re: Aktualizacja

Post autor: zuza326 » śr, 16 lip 2014, 17:06

I właśnie o to mi chodzi .Nie chce być marudna ale nie po to doładowałam konto żeby mi to uciekało:(

Awatar użytkownika
tiefling
Upjers Team
Posty: 3116
Rejestracja: pn, 30 maja 2011, 10:53

Re: Aktualizacja

Post autor: tiefling » czw, 17 lip 2014, 12:48

Czy Wasz problem jest nadal aktualny? Z naszych informacji wynika, że na chwilę obecną błąd powinien być już usunięty.

Jeśli problem jest aktualny, proszę o zgłoszenia zawierające ID konta oraz obrazka, a także zrzut ekranu.

Pozdrawiam
Masz problem? Potrzebujesz pomocy? Napisz do supportu http://support.upjers.com/neo/index.php?

Obrazek

kachita
Posty: 68
Rejestracja: pn, 14 kwie 2014, 21:35
Numer GG: Numer GG
Nazwa Konta: Brak

Re: Aktualizacja

Post autor: kachita » czw, 17 lip 2014, 18:57

Jeszcze jedna uwaga do najnowszej aktualizacji - po najechaniu i przytrzymaniu kursora wieża obrazków nie robi się przezroczysta i nie widać, co jest za nią.

Awatar użytkownika
tiefling
Upjers Team
Posty: 3116
Rejestracja: pn, 30 maja 2011, 10:53

Re: Aktualizacja

Post autor: tiefling » pt, 18 lip 2014, 13:51

Dziękuję za zgłoszenie, błąd został przekazany programistom.

Pozdrawiam
Masz problem? Potrzebujesz pomocy? Napisz do supportu http://support.upjers.com/neo/index.php?

Obrazek

tesstastic
Posty: 45
Rejestracja: pt, 18 kwie 2014, 19:33
Numer GG: Numer GG
Płeć: K
Nazwa Konta: Mallard

Re: Aktualizacja

Post autor: tesstastic » sob, 19 lip 2014, 05:21

I jeszcze jedno. Po aktualizacji nie mogę ściąć z tych drzew, bo mi mówi, że nie ma drogi. Wcześniej ścinałam je tam bez problemu.
http://zapodaj.net/b511ade016b04.jpg.html

Awatar użytkownika
Luci
Upjers Team
Posty: 3537
Rejestracja: pn, 30 maja 2011, 10:54

Re: Aktualizacja

Post autor: Luci » pn, 21 lip 2014, 12:12

Witaj tesstastic,

czy na te drzewa choć troszeczkę nachodzą chmury? Jeżeli tak, to należą do nieodblokowanego obszaru.

Pozdrawiam
L

tesstastic
Posty: 45
Rejestracja: pt, 18 kwie 2014, 19:33
Numer GG: Numer GG
Płeć: K
Nazwa Konta: Mallard

Re: Aktualizacja

Post autor: tesstastic » pn, 21 lip 2014, 17:52

Jak widać na zdjęciu to teren graniczny. Przed aktualizacją zbierałam stamtąd drzewo i nie było problemu. A teraz będzie mnie to wkurzać do 62 poziomu? ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Błędy w grze”