Rozkład surowców w osadach

Ariades
Posty: 2
Rejestracja: wt, 16 kwie 2013, 16:59
Numer GG: Numer GG
Nazwa Konta: Ariades

Rozkład surowców w osadach

Postautor: Ariades » wt, 16 kwie 2013, 17:02

Z tego co udało mi się ustalić zakładając nową wioskę otrzymuje się taki sam rozkład surowców ( jeśli w głównej masz deficyt drewna to i w nowej będzie tak samo ) co jest dla mnie trochę śmieszne i bezcelowe, ale o gustach się nie dyskutuje. W takim razie pytanie...jaki jest w tym cel? Jeśli chce się pozbyć deficytu dajmy na to drewna mam dwa wyjścia ( a może jedno? ):
- podbić wioskę innego gracza/barbarzyńców

lub??

- założyć wioskę w sporym odstępie od mojej głównej? Czy to coś zmienia? Czy jestem skazany na ten deficyt?

Awatar użytkownika
scoobydoo
Posty: 13
Rejestracja: pt, 12 kwie 2013, 14:32
Numer GG: Numer GG
Płeć: 44493988
Nazwa Konta: scoobydooo

Re: Zagadka...do admina

Postautor: scoobydoo » wt, 16 kwie 2013, 17:36

wystarczy pomyśleć logicznie jak twój sąsiad posada działkę a na niej kopalnie węgla to pod twoim domem tez jest węgiel.... tak samo jest w grze jak byś miał np w drugiej wiosce to czego nie masz w pierwszej to gra by straciła urok bo opiera się na handlu...
Obrazek

Awatar użytkownika
pluszakpl
Posty: 68
Rejestracja: czw, 8 mar 2012, 17:06
Numer GG: Numer GG
Nazwa Konta: Brak

Re: Zagadka...do admina

Postautor: pluszakpl » wt, 16 kwie 2013, 18:43

Witam
Przykro mi ale to nie całkiem prawda.
1 Znam osobę (ZEKI3)na 1 świecie która podbiła wioskę barbarzyńców i ma całkiem inny rozkład surowców
2 Za to piobys założył wioskę w pewnej odległości od sowiej głównej i ma te same surowce .
w takim razie jak to wytłumaczyć żeby na tym samym podwórku (przykład 1) były inne rzeczy ?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
scoobydoo
Posty: 13
Rejestracja: pt, 12 kwie 2013, 14:32
Numer GG: Numer GG
Płeć: 44493988
Nazwa Konta: scoobydooo

Re: Zagadka...do admina

Postautor: scoobydoo » wt, 16 kwie 2013, 18:49

nie wiem ja mam na 3 świecie 2 wioski i takie same surowce... dodam ze wioska założona nie podbita...
Obrazek

Awatar użytkownika
pluszakpl
Posty: 68
Rejestracja: czw, 8 mar 2012, 17:06
Numer GG: Numer GG
Nazwa Konta: Brak

Re: Zagadka...do admina

Postautor: pluszakpl » wt, 16 kwie 2013, 18:59

Sadze ale nie jestem pewien w 100% ze wystarczy podbić wioskę np barbarzyńców i wtedy będzie się miało inny rozkład surowców.
Jak się przekonam o tym za kilka dni to dam znać.
PS. W tej grze nie można myśleć logicznie :wondering: tarany służą do zabijania strażników, zwiadowcy (konni bez obciążenia) poruszają się bardzo powoli(wolniej od piechoty) do produkcji koni używa się drewna,jak wykopiesz kanał gdzieś na odludziu(daleko od rzeki) to i tak możesz popłynąć na drugi koniec mapy :o i wiele innych ciekawostek tu jest tego typu.Wiec proszę nie używajcie tego słowa "logiczne" :angry:
Ostatnio zmieniony wt, 16 kwie 2013, 19:05 przez pluszakpl, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
scoobydoo
Posty: 13
Rejestracja: pt, 12 kwie 2013, 14:32
Numer GG: Numer GG
Płeć: 44493988
Nazwa Konta: scoobydooo

Re: Zagadka...do admina

Postautor: scoobydoo » wt, 16 kwie 2013, 19:05

słyszałem własnie tak jak napisał pluszak ze podobno jak podbije się nową wioskę to jest inny rozkład...
Obrazek

Awatar użytkownika
pluszakpl
Posty: 68
Rejestracja: czw, 8 mar 2012, 17:06
Numer GG: Numer GG
Nazwa Konta: Brak

Re: Zagadka...do admina

Postautor: pluszakpl » wt, 16 kwie 2013, 19:05

niemiecka gra a zrobiona ja by made in china

Awatar użytkownika
Neiel
Upjers Team
Posty: 2314
Rejestracja: pn, 30 maja 2011, 10:50

Re: Zagadka...do admina

Postautor: Neiel » śr, 17 kwie 2013, 12:37

Wasze przypuszczenia są słuszne. Generalnie rozkład surowców w Waszej pierwotnej osadzie determinuje rozkład surowców we wszystkich innych osadach budowanych "z osady pierwotnej" lub dalszych osad zbudowanych właśnie z tych które były założone z osady pierwotnej. Dlatego takie ważne jest przejmowanie osad barbarzyńców lub osad innych graczy ponieważ tam z kolei istnieje duża szansa na to że surowce będą miały zupełnie inny układ.

Jeśli osady zostaną połączone w zamek lub twierdzę wówczas rozkład surowców z pojedynczych osad jest sumowany i mniej więcej wyrównuje się. Ale z kolei jeśli nowa osada zostanie założona z zamku lub twierdzy przejmowany jest tu rozkład surowców z osady pierwotnej.

Pozdrawiam
Neiel

Tytuł wątku został zmieniony na bardziej czytelny dla innych użytkowników forum.
Obrazek


Wróć do „Pomoc dla początkujących graczy”